Park Paviljoen Hoge Veluwe

TDE-lighttech heeft een cruciale bijdrage mogen leveren aan de award winnende kroonluchters die sfeerbepalend zijn in het publieksgebouw van de Hoge Veluwe. Het gaat hierbij om zeer bijzondere verlichting die de beleving van het landschap van de Hoge Veluwe mee naar binnen neemt. Voor dit biofiel lichtontwerp heeft Beersnielsen de Darc award voor ‘Best Bespoke Art’ en de LIT award voor ‘best interior architectural illumination’ gewonnen.

De Hoge Veluwe is met een oppervlakte van 55 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van Nederland en trekt jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers. Om deze bezoekersaantallen te kunnen ontvangen is in juni 2019 het nieuwe publieksgebouw geopend: het Park Paviljoen Hoge Veluwe. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje en beschikt over onder andere een informatiecentrum, parkrestaurant, parkwinkel en verschillende vergaderzalen die ook voor educatieve doelen ingezet kunnen worden. Eén van de belangrijkste thema’s van het gebouw is duurzaamheid, dit vertaalde zich onder andere in zonnepanelen, een WKO-installatie en LED verlichting.

Beersnielsen heeft kroonluchters ontworpen die het mogelijk maken de natuurlijke sfeer en beleving van de Hoge Veluwe te vertalen naar de sfeer in het Park Paviljoen. De wens was om de schaduwen en het natuurlijk licht, zoals wordt waargenomen in een bos, in het gebouw te brengen. Op deze manier kunnen bezoekers van het park langer genieten van het rustgevende gevoel van de natuur.

Om de schaduw van een bladerdak na te kunnen bootsen heeft TDE-lighttech LED spots en drivers geleverd die in negen kroonluchters zitten verwerkt. Elke kroonluchter is voorzien van twintig verstelbare en volledig dimbare spots met lenzen, speciaal ontworpen beugels en een zo klein mogelijke heatsink. De spots schijnen op een metalen plaat met uitgesneden patronen waardoor het gewenste effect ontstaat. Voor de aansturing van deze spots is elke kroonluchter voorzien van vijf 4-kanaals IZI link drivers. Daarnaast is elke kroonluchter voorzien van vier Castor downlights ten behoeve van de functionele verlichting, die door middel van DALI worden aangestuurd. Elke kroonluchter beschikt over een voeding en een IZI link DMX interface die zijn ingebouwd in een stuurkast. Deze kasten zijn uit het zicht weggewerkt door ze op de zolder van het paviljoen te plaatsen.

Beersnielsen heeft wederom een mooie oplossing ontwikkeld voor een bijzondere uitdaging als het gaat om verlichting. TDE-lighttech is ontzettend trots dat haar producten uitkomst boden in de ontwikkeling en het resultaat van deze complexe en uitdagende kroonluchters.

 

Foto’s: Stijn Bollaert

Project: Beersnielsen lichtontwerpers

Awards: Darc Award & LIT Award

Winnaar van zowel de Darc Award 'best bespoke art' als de LIT Award 'best interior architectural illumination'

Gerealiseerde projecten

Het unieke, modulaire concept van LED producten geeft lichtdesigners en lichtarchitecten een ongekende flexibiliteit in de invulling van ieder project. Samen met onze opdrachtgevers hebben wij de volgende uitdagende projecten gerealiseerd.

Contact

Adres

TDE-lighttech
Tankval 5
2408 ZC Alphen a/d Rijn
Nederland

Tel: +31-(0)20-6973849
Fax: +31-(0)20-6971775
Email: info@tde-lighttech.nl

Stel uw vraag

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te testen of u een mens bent
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.