De Oosterpoort Groningen

Met de Moodspots van TDE-lighttech heeft De Oosterpoort in Groningen de controle over de helderheid en kleurtemperatuur in elke gedeelte van haar grote zaal. 

In 1971 werd de eerste paal voor De Oosterpoort in de grond geslagen, op de locatie die destijds fungeerde als veemarktterrein in de wijk De Oosterpoort. Het nieuwe muziekcentrum nam de functie als huis voor het Noordelijk Filharmonisch Orkest (later het Noord Nederlands Orkest) over van De Harmonie, dat moest worden gesloopt. Sinds 1973 is De Oosterpoort het belangrijkste muziekgebouw in Groningen en omstreken. Naast de concerten van het Noord Nederlands Orkest worden hier ook het Eurosonic Noorderslag en diverse andere concerten en voorstellingen gehouden.

De grote zaal, met haar 1150 plaatsen, kampte al sinds de opening met slechte akoestiek, waardoor de zaal in 2013 volledig opnieuw werd ingericht. Zo kwamen er nieuw stoelen, luchtbehandeling, en betere akoestische wanden voor klassieke muziek en versterkte muziek. Om de renovatie compleet te maken was het nu dan ook de beurt aan de zaalverlichting om een upgrade te krijgen.

De zaalverlichting bestond uit 116 hallogeen lampen die waren geplaatst in de klankkaatsers, het nadeel hiervan was dat trillingen veel uitval van de lichtbronnen veroorzaakte. Daarnaast was de lichtopbrengst van deze verlichting op de vloer aan de krappe kant, wat resulteerde in nadelige gevolgen voor o.a. de schoonmaakwerkzaamheden. De Oosterpoort heeft Lichtpunt Theatertechniek gevraagd om een duurzame lichtoplossing met meer helderheid om de bestaande hallogeen verlichting te vervangen.

De Moodspot TW2000 van TDE-lighttech bleek uitkomst te bieden, deze LED spot kan niet alleen perfect worden gedimd, maar behoud ook de zogeheten amberdrift tijdens het dimmen. In andere woorden, de lichtkleur wordt steeds warmer naarmate de spot verder gedimd wordt. Op deze manier worden de eigenschappen van halogeenlicht geïmiteerd. Door gebruik te maken van verschillende lenzen, wordt, ongeacht de hoogte van het plafond, op iedere plaats het gewenste lichtniveau behaald.

De in totaal 116 Moodspots kunnen elk individueel worden aangestuurd door een ingebouwde IZI-link LED driver. Lichtpunt Theatertechniek heeft een pasring op maat ontworpen zodat de Moodspots in de bestaande behuizingen geplaatst konden worden.

TDE-lighttech is ontzettend trots op het resultaat dat mede dankzij Lichtpunt Theatertechniek is behaald. Wij zijn ervan overtuigd dat de verlichting niet alleen bijdraagt aan de het creëren van de gewenste sfeer, maar ook in praktisch opzicht voordelen oplevert.

 

Foto's: Lichtpunt Theatertechniek

De Moodspot TW2000 kan niet alleen perfect worden gedimd, maar behoud ook de zogeheten amberdrift tijdens het dimmen

Gerealiseerde projecten

Het unieke, modulaire concept van LED producten geeft lichtdesigners en lichtarchitecten een ongekende flexibiliteit in de invulling van ieder project. Samen met onze opdrachtgevers hebben wij de volgende uitdagende projecten gerealiseerd.

Contact

Adres

TDE-lighttech
Tankval 5
2408 ZC Alphen a/d Rijn
Nederland

Tel: +31-(0)20-6973849
Fax: +31-(0)20-6971775
Email: info@tde-lighttech.nl

Stel uw vraag

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te testen of u een mens bent
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.