Kieldrechtsluis Antwerpen

De nieuwste sluis in de haven van Antwerpen, tussen de Schelde en het Waaslandkanaal, is maar liefst 500 meter lang, 68 meter breed en 17,8 meter diep en is daarmee de grootste sluis ter wereld. Voor deze sluis is 22.000 ton aan gewapend staal gebruikt. Ter vergelijking; dat is ruim drie keer zo veel dan is gebruikt voor de bouw van de Eiffeltoren.

Het sluisgebied van 570 bij 270 meter wordt volledig verlicht door het lichtraster. Het is hiermee het grootste verlichte sluisgebied van heel Europa. Samen met Beersnielsen Lichtontwerpers en Verne Architects heeft TDE-Lighttech een lichtraster ontwikkeld dat het volledige sluisgebied aanduidt en verlicht.

Er zijn 129 masten geplaatst met elk 3 LED modules die elk individueel kunnen worden aangestuurd. Deze LED modules zijn volledig op maat gemaakt en specifiek voor dit project ontwikkeld. Om de individuele aansturing mogelijk te maken beschikt elke mast over een DMX driver en receiver. De grootste uitdaging was om de LED modules over een oppervlak van ruim 15 hectare individueel aan te sturen.

De verlichting heeft naast functionaliteit en veiligheid nog een functie. Zo is aan de verlichting in de masten het waterpeil af te lezen. Bij een laag waterpeil in de sluis brandt alleen de onderste LED module en wanneer de sluis volledig is gevuld branden alle drie de LED modules.

In België is het verplicht om voor openbare werken een deel toe te wijden aan kunst. De verlichting van het sluisgebied is daarom als lichtkunstwerk ingericht. Een aantal voorgeprogrammeerde ‘verhalen’ zorgen ervoor dat het lichtgrid op spectaculaire wijze kan worden ingezet.

TDE-Lighttech is ontzettend trots op de geleverde bijdrage aan dit grote project. Met de maatwerkoplossingen zijn een aantal grote uitdagingen overwonnen en is de haven van Antwerpen een prachtig lichtkunstwerk rijker.

 

Foto's/Video: Beersnielsen Lichtontwerpers

 

Projecten

Het unieke, modulaire concept van LED producten geeft lichtdesigners en lichtarchitecten een ongekende flexibiliteit in de invulling van ieder project. Samen met onze opdrachtgevers hebben wij de volgende uitdagende projecten gerealiseerd.

Contact

Adres

TDE-lighttech
Tankval 5
2408 ZC Alphen a/d Rijn
Nederland

Tel: +31-(0)20-6973849
Fax: +31-(0)20-6971775
Email: info@tde-lighttech.nl

Stel uw vraag